O cunoscuta jurnalista JIGNESTE toti ROMANII DIN STRAINATATE: “Trăim 11 luni pe an fără Diaspora si suntem linistiti”

 

 

Unii români din Diaspora sunt foarte nemulţumiţi că, în ţara pe care au părăsit-o acum nu ştiu câţi ani, nu s-a schimbat nimic, vezi Doamne. Ba s-a schimbat! Timp de 11 luni într-un an, suntem liniştiţi, fără ei. Străzile sunt mai libere, instituţiile funcţionează normal. La halul în care ne-a invadat Diaspora în această lună, de acum ar trebui să plecăm cu toţii în august în vacanţă şi să o lăsăm pe ea să-şi facă de cap prin ţărişoara noastră pustie. Probabil vor fi mai puţine victime pe şosele decât dacă stăm cu toţii acasă cu scopul de a le face pe plac unora ca ei, plini de ifose în ţara natală, marginalizaţi în cele adoptive, scrie cunoscuta jurnalista Cristiana Sabău pentru timponline.roJudeţul din care o treime din populaţie a plecat să muncească pământurile altora, să îngrijească bătrânii şi copiii străinilor pentru bani cu care să facă şi ei o mică aroganţă în această viaţă – constând în casă cu două etaje în loc de unul şi tanc în loc de o maşină normală – nu are cum fi în luna august decât invadat.

Străzile sunt full de dimineaţa până noaptea, în hipermarket-uri nu poţi arunca un ac, pe la instituţii cozile ies în stradă, toată lumea e nevoasă şi supărată pe ţara noastră şi pe noi, neputincioşii, europeni de rangul doi, care nu am fost fost capabili să facem din ea nici Spania şi nici Italia şi cu atât mai puţin Germania şi Austria.

În timp ce ei, românii curajoşi, pupaţi de politicieni prin toate zonele dorsale fiindcă fac economia să duduie şi, evident, tot ei decid cine trebuie să fie Preşedintele României, sunt cetăţeni europeni de rang întâi şi au mai multe drepturi decât noi, ceilalţi. De exemplu, au dreptul să ne stâlcească într-un hal fără de hal limba pe motiv că au uitat-o. Niciunul din categoria asta nu are puterea să recunoască faptul că nu a ştiut niciodată nici să scrie, nici să vorbească româna corectă. Apoi, au impresia că ne umilesc dacă la hipermarket umplu singuri toată banda cu tot soiul de cumpărături banale în cantităţi mari pe care le duc la ţară, pretinzând că le-au adus din străinătate. Nu o dată am văzut indivizi care scoteau teancuri de bani legaţi cu elastic, îi numărau în văzul lumii şi plăteau uitându-se nu la casieriţă, ci în jur dacă nu cumva stă cineva cu gura căscată, mut de admiraţie. E acea specie care circulă prin oraş în şlapi … de firmă, ca să fim bine înţeleşi.

I-am ascultat pe cei care dau năvală la Paşapoarte – câte 200 pe zi – ţinând lecţii despre cum ar trebui să fie ei serviţi pe loc şi gâdilaţi în tălpi (deşi nu văd cum ţi s-ar putea emite pe loc un document de tipul acesta), despre cum statul român ar trebui să mai angajeze încă nu ştiu câte zeci de funcţionari, să facă nişte clădiri imense în care ei să stea confortabil. Dacă stăteam să iau notiţe de la ei, aş fi scris mai mult decât într-o zi de cursuri la facultate.

Pe unii dintre ei i-am întrebat de ce mai vin acasă dacă e chiar aşa de rău, de ce nu renunţă la cetăţenia română (este posibil lucrul acesta) şi nu devin cetăţeni italieni, spanioli, etc. Nu am primit niciun răspuns, asta pentru că, de fapt, cetăţenia e greu de obţinut, iar în al doilea rând, să fii cetăţean al unei ţări din UE e destul de scump, mult mai scump decât dacă eşti român.

De exemplu, poate deveni cetăţean german o persoană care „domiciliază în condiţiile legii pe teritoriul statului german de cel puţin 8 ani şi are drept de şedere permanent, dovedeşte prin comportament, acţiuni şi atitudine, loialitate faţă de statul german”, „are asigurate în Germania mijloacele legale pentru o existenţă decentă şi nu a solicitat niciodată ajutor social sau Arbeitslosengeld II, este cunoscut cu o bună comportare şi nu a fost condamnat, în ţară sau în străinătate pentru o infracţiune care îl face nedemn de a fi cetăţean german. Are cunoştinţe de limba germană de nivel B1 (cu testul B1 promovat) şi posedă noţiuni elementare de cultură şi civilizaţie germană în măsură suficientă pentru a se integra în viaţa socială (cunoştintele vor fi verificate în scris prin Einbuergerungstest), cunoaşte prevederile Constituţiei Germaniei.”. Câţi dintre cei pe care îi vedeţi pe la cozi, la Paşapoarte, Înmatriculări sau Evidenţa Populaţiei credeţi că ar corespunde criteriilor de mai sus? Câţi ar lua testul de limbă, dar pe cel de cultură şi civilizaţie străine în condiţiile în care nu ştiu nimic despre cele din ţara de baştină?

Nu vreau să generalizez şi să spun că toată Diaspora e la fel, dar aş vrea, la fel de mult, ca nici Diaspora aceasta să nu facă un sport naţional din a ne huli ţara şi pe noi, cei rămaşi aici.

Invaziei de august nu cred că i-ar face faţă cu mai mult succes nicio altă ţară în care ar năvăli hoarde întregi cu căţel, purcel, mama soacră şi verişoara nevestei, toţi puşi pe harţă. Veniţi, fraţilor, pe rând, sau staţi acolo unde e mai frumos şi mai bine. Vă asigur că nu ne supărăm deloc. Dimpotrivă!

24 Comments on O cunoscuta jurnalista JIGNESTE toti ROMANII DIN STRAINATATE: “Trăim 11 luni pe an fără Diaspora si suntem linistiti”

 1. Dar un doctor,sau un oarecare roman cu oarece fel de aptitudini,mai mult sau mai putin speciale,de ce primeste nationalitatea in U.E. fara nici macar a sti limba acelei tari?!!
  Sunt convins ca stiti raspunsul la intrebarea mea.

 2. Se pare ca esti foarte frustrata si iti place sa traiesti in mizerie si minciuna.politicieni au nevoie de oameni ca tine!!!!!

 3. Din păcate observ o discrepanta tot mai mare dintre cei de acasă cei de afară. Și eu lucrez în Italia,și totuși nu_mi permit sa mă consider superior celor de acasă. E adevărat ca mulți vin acasă și plini de aroganta,critica fără măsură și se dau importanți, sa știți ca acele persoane nici acolo nu sunt agreate.De multe ori văd lucruri care nu funcționează în România și ăsta ne doare. Foarte mulți am vrea sa ne întoarcem la munca aici în tara noastră, dar nu se poate, nu încă. ..Pentru ca f mulți de aici, încă nu joaca cinstit…atunci,plecam iar…nu mai plecam pentru noi, ci pentru copii noștri. ..

 4. Doamna draga,ma simt “onorata”ca nu ai generalizat….va cer parerea:ma pot intoarce acasa?sunteti de acord?in ce conditii?cand?…Multumesc anticipat!!!

 5. Aveti f mare dreptate , si eu lucrez in afara si eu fac parte din diaspora dar nu mi am permis niciodata sa fiu arogant si mai ales sa fiu snob .

 6. Fereasca Dumnezeu! Pai cum sa vina pe rand sau cum poti tu spune ca ”te invadeaza”? Dar daca nu ar fi pleat nimeni din tara? Practic populatia ar fi fost cu mult mai mare asa ca uite cum sta treaba, noi stim ca jurnalismul e greu de facut in Romania si daca nu ai un articol bun mori de foame . Lasati frustrarile , unii oameni chiar sunt fericiti acolo in strainatate si iti garantez ca daca ai locui macar cateva luni in tarile pe care le’ai dat exemplu, ti’ai schimba si tu parerile despre tara ta . Mai bine ai scrie ceva despre cum se fura in tara asta si multe altele. PS: casa cu doua etaje si un tanc cred ca ti’ai dori si tu !.

 7. un asemenea articol nu merita raspuns,
  nu este doar ofensiv dar si josnic, eu nu consider ca a fost scris de o jurnalista ci de o tataie pe marginea drumului care nu stie altceva decit sa jigneasca lumea

 8. Or fi ce-i drept si specimene cum spui dumneata dar majoritatea urasc atitudinea functionarilor publici din tara noastra si tratamentele sau “arfele” micilor intreprinzatori care nu sunt educati sa zicem la fel ca cei din europa de vest. Iar cel care numara banii poate doar se uita de teama sa nu fie jefuit in tara lui natala cum se practica la noi de la al cu barba sura pan’ la al cu tzatza-n gura

 9. Auzi cucoana? Da! Tu aia care esti tare-n gură doar din spatele unui monitor sau iPad, telefon sau mai știu eu ce. Afla ca nu toți cei plecați din țara sunt Analfabeți , asa cum, cu “atâta finețe” ai insinuat. Afla ca suntem mulți care, deși am absolvit o facultate in țărișoară noastră draga, nu prea am avut loc in societate, indiferent de cât de mult am fi dat din coate. Unii sau unele care au dat din altceva, poate ca au fost mai norocoși sau norocoase, si iată ca acum au “privilegiul” de a ne eticheta si a ne pune la zid pentru simplul fapt ca ne întoarcem acasă pentru o scurta perioada in țara in care ne-am născut, am copilărit si care din păcate, ne-a renegat. Mare nerușinare! Dar Câta nesimțire pe noi!!!
  Cucoana!!! Mirosi a frustrare pana aici la Londra! Sper ca știi ce înseamnă, in caz ca poate ai făcut jurnalism la distanța….. Pun pariu ca esti genul ăla de femeie, care atunci când vezi o alta mai frumoasa si mai bine îmbrăcată, pur si simplu i-ai crapa capul! Pffff…articolul asta “academic” sau mai bine zis DE CACAT,spune totul despre tine, draga cucoana! Știi tu povestea aia cu vulpea…ai dracu struguri acri….
  Dacă înțelegi ce vreau sa spun..dar defapt…
  Infine, CINSTE TUTUROR celor ce muncesc,indiferent de munca prestata si mai ales indiferent de părerile cretine, răutăcioase si frustrate ale unora ca tine!

 10. Toți cei care ți au răspuns la articol se regăsesc în el, și de asta sunt foarte supărați….. chiar va rugam din suflet nu mai veniți dacă nu va convine, stați acolo liniștiți pana va chemam noi!

 11. Imi “place” cum comenteaza de cat de inculti sunt cei din diaspora si cum nu stiu sa scrie si sa se exprime corect😜 si fara nici o jena foloseste cuvinte ce nu apartin limbii romane. De exemplu: de ce strazile sunt “full” si nu pline asa cum ar fi corect romaneste. Articolul e jenant pentru o persoana cu pregatire de jurnalist, sa nu mai vorbim de sentimentul de invidie de care e infuzat de la A la Z. Cat despre aglomeratia din august, in toata Europa aceasta luna e mai aglomerata datorita vacantelor, probabil ca d-na jurnalista nu a prea scos nasul in lume. Ce sa zic, i-ar prinde bine!
  Mi-am dat cu parerea si eu, o inculta si necivilizata din diaspora atat de “apreciata”😬

 12. Vaca proastă și dezinformata ,ținută pe bani luI taica-sunt în facultate, ca sa iasă tot o proasta. Respectă proasta diaspora, ptr ca fără ea ești o muritoare de foame.

 13. Vaca proastă și dezinformata ,ținută pe bani luI taica-su în facultate, ca sa iasă tot o proasta. Respectă proasto diaspora, ptr ca fără ea ești o muritoare de foame.

 14. Draga,giornalista…’?…FARA INIMA SI SANGE ROMANESC……!!!!!!…ìn modul d-voastra de rautate ce atacii conationalii tai ,,,suntetii o persoana foarte avara si egoista…….CRED CA SUNTE-TII O PERSOANA SINGURA CE NU AVE-TI PE NIMENI,CE LE DUCE-TII DORUL….!!!!!???????…..Daca ati fii o mama ori o persoana inteligenta cu inima si sange de ROMAN ìN VENEE….!!!..nu ai ixprima aceea rautate….RUSINEE,RUSINEE sa-ti fie…..!!!!

 15. Vrei SA stai cu mata singurica jigodio,prostituato,fara diaspora si sa incerci sa vinzi minciuni celor de acasa. Iti citez ceva care iti este destinat 100%. “De la mine si toti cei care vor sa-it sparga gura,MUISTO,SA NE SUGI PULA” (oficial nu cum o faci pe ascuns ). Esti o ZDREANTA ATOMO-NUCLEARA. M-as Pisa pe tine oficial de te-as vedea pe strada PARAZITO. P.S. VLAD.

 16. Eu cred ca Doamna jurnalista nu stie pe ce lume traieste si nu stia si ea ce sa zica ca sa o cumoasca lumea mai repede. Dar è complet tampita pt ca tot cei din afara au dreptu sa se intoarca in tara lor macar o luna si sa nu mai vb prostii ca cei din diaspora nu sta gratis in romania care au case care au pariti eu cred ca e complet prosta si nu stie ce zice!!!asa lume proasta nu am mai vazut si chestii asa de rele spre parte din poporu tau nu se poate vedea si nu se poate citi pentru ca e ceva foarte urat si se vede ca domnita nu a luat cei sapte ani de acasa si nu stie ce este libertatea fe cuvant de a scrie!!!!

 17. E de neinteles cum pentru o bucata de paine ,ajungi sa scrii cel mai jalnic articol ,lovind in conationalii tai . Daca tot vorbim de ce cultura au cei plecati….cati din cei ce sunt in tara stiu sa scrie corect romaneste ??? Si unde mai pui ca au si functii ,nu sunt simpli angajati ? Pacat ca cei care trudesc din greu pentru a ajuta familia,sunt tratati cu asemenea raceala si aroganta….. As dori ca aceasta jurnalista sa vada lacrimile care curg pe obraji , sufletul care plange de dor , noptile nedormite cu gandul la cei dragi si durerea pe care o poarta fiecare , sacrificiul de ai ajuta pe cei dragi……poate ar intelege si nu ar mai scrie asemenea articole la adresa noastra . Pacat ca la doar la atat suntem redusi de cei de acasa si devenim o povara cand dupa atata truda ,vrei sa te bucuri alaturi de cei dragi……. PACAT !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


close[x]
Or wait 120 seconds